Janáčkovy Hukvaldy

Tento víkend byl pro hodinky PRIM opravdu zajímavý. 

V pátek 23.06.2017 jsme byli součástí slavnostního zahajovacího fetivalu Janáčkovy Hukvaldy a v sobotu partnerem a časomírou extrémního závodu inline24. 

Janáčkovy Hukvaldy: 

Pro nás, jako pro českou firmu z Beskyd, je velmi důležité podporovat místní akce a talenty. Proto jsme hrdým sponzorem festivalu. Tím blíž je pro nás tato významná událost, když jsme výrobci limitované série hodinek PRIM Tourbillion Leoš Janáček. 

Leoš Janáček byl světově uznávaný český hudební skladatel klasické hudby. Je ceněn především pro nezvyklou melodiku, vycházející z lidové hudby moravských regionů, zejména Slovácka a Lašska. Ve světě je znám hlavně díky svým operám, orchestrálně vokálnímu dílu Glagolská mše, Sinfoniettě, symfonické básni Taras Bulba a komorním skladbám, především smyčcovým kvartetům. 

Tradiční festival byl zahájen netradičně, a to transkripcí velmi známých Janáčkových melodií pro skladatelem tolik oblíbené žesťové nástroje v kombinaci s autorovými publikovanými a soukromými texty a dopisy, v podání mladých dramatiků hudebně-dramatického oddělení Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a v režii Václava Klemense. Zajímavým bodem programu bylo taktéž hudebně-dramatické pásmo Alice Olmové Jarnotové o skladateli, které připravili studenti Janáčkovy konzervatoře v režii Václava Klemense.

Transkripce nejvýznamnějších děl Leoše Janáčka se ujal žesťový soubor Janáčkovy opery Brno – NdBrass. Hráči jsou zkušení sólisté orchestru, kterým nechybí zapálení pro komorní hru, neustálé zdokonalování a inovace. Na základě toho se rozhodli spojit v jedno těleso, které dokáže interpretovat nejen klasický repertoár, ale nabídnout divákům zcela unikátní programy. 


Obsazení: Lukáš Soldán – trubka, Jozef Zimka – trubka, Antonín Kolář – lesní roh, Jan Pospíšil – trombon, David Křížek – tuba.


(zdroj: Janačkovy Hukvaldy)